Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας 2015

WcMz

Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως η Πανελλήνια Ημέρα κατά της Βίας στο Σχολείο.

Ο όρος «εκφοβισμός και βία στο σχολείο» (school bullying), χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια κατάσταση κατά την οποία ασκείται εσκεμμένη, απρόκλητη, συστηματική και επαναλαμβανόμενη βία και επιθετική συμπεριφορά με σκοπό την επιβολή, την καταδυνάστευση και την πρόκληση σωματικού και ψυχικού πόνου σε μαθητές από συμμαθητές τους, εντός και εκτός σχολείου.

Στα πλαίσια αυτής της ημέρας λοιπόν, βρείτε σχετικό υλικό και ενημερωθείτε περαιτέρω στους συνδέσμους, τα βιντεάκια και τα αρχεία που ακολουθούν.

Αλλά τί είναι ο εκφοβισμός;

Ο σχολικός εκφοβισμός συμβαίνει όταν κάποια παιδιά χτυπούν ή φοβερίζουν επίτηδες άλλα παιδιά. Όταν χρησιμοποιούν τη δύναμη τους και το κάνουν ξανά και ξανά προς το ίδιο παιδί.

Μιλάμε για σχολικό εκφοβισμό, όταν ένα παιδί στο σχολείο...

...κάποιο άλλο παιδί.

Όλα αυτά είναι μορφές εκφοβισμού και βίας που συμβαίνουν ανάμεσα στα παιδιά της ίδιας τάξης ή διαφορετικών τάξεων, μέσα και έξω από το σχολείο. 

logo-violence
epsype

Επιλεγμένα βίντεο από το Δίκτυο Κατά της Βίας στο Σχολείο

Comics κατά του σχολικού εκφοβισμού


"Τα Μπαλόνια της Φιλίας" & "Η Μόνα σε καινούριο Σχολείο"

Ακούστε τις δύο ιστορίες για τον εκφοβισμό, γραμμένες και εικονογραφημένες από παιδιά. Διαβάζει η ηθοποιός Ευδοκία Στατήρη.

mpalonia mona


"Το Λελέκι και οι φίλοι του"

Μπορούν δύο μακριά πόδια και ένα ψηλό τσουλούφι να σε χωρίσουν από τους φίλους σου; Ο ηθοποιός Κώστας Κάππας μας διαβάζει μια ιστορία σε κείμενο και εικονογράφηση της Βάσως Ψαράκη από το βιβλίο «Στον κήπο με τα παραμύθια» της Ε.Ψ.Υ.Π.Ε. (Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου).

book25 a


Άλλα Σχετικά Βίντεο

    

      


Απαντήσεις στα ερωτήματα των γονέων

Εκτύπωση