Δράσεις: «Ένας για όλους κι όλοι για έναν»
Στα πλαίσια υλοποίησης δράσεων με θέμα: «Ένας για όλους κι όλοι για έναν» με σκοπό την ανάπτυξη ενσυναίσθησης, συναισθημάτων αλληλεγγύης, αλληλοϋποστήριξης και τη δημιουργία καλού παιδαγωγικού κλίματος πραγματοποιήθηκαν κατάτη διάρκεια της σχολικής χρονιάς οι παρακάτω δράσεις από το τμήμα Γ2 του σχολείου μας:
- Θέσπιση κανόνων συμπεριφοράς και υπογραφή από όλα τα μέλη του τμήματος του “Συμβολαίου της τάξης μας”. (διάρκεια: σχολικό έτος)
- Εφαρμογή συστήματος επιβράβευσης τμήματος, πέραν αυτού της σχολικής μονάδας, σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο. Κάθε φορά που μαθητής/ τρια επιδεικνύει θετική συμπεριφορά κάνουμε μια τρύπα στα κυκλάκια που είναι ζωγραφισμένα στην κάρτα διάτρησης. Όταν συμπληρωθούν όλες οι τρύπες το παιδί “αμείβεται” με κάποιον ενδεδειγμένο τρόπο που έχει προσυμφωνηθεί. Σε ομαδικό επίπεδο υπάρχει αναρτημένος στην αίθουσα ένας πίνακας με τα ονόματα των ομάδων του τμήματος. Κάθε φορά που υλοποιείται μια ομαδική εργασία επιβραβεύεται με αυτοκόλλητο η ομάδα που πρωτίστως τα μέλη της συνεργάστηκαν καλά και δευτερευόντως κατάφεραν να επιτύχουν τους μαθησιακούς στόχους της εργασίας. (διάρκεια: σχολικό έτος)
- Στα εργαστήρια δεξιοτήτων στη θεματική: «Διαφορετικότητα» (διάρκεια: 8 ώρες) υλοποιήθηκαν δράσεις συμπερίληψης και αποδοχής.
- Παιγνιώδης δραστηριότητα με στόχο το «δέσιμο» των μαθητών μεταξύ τους: Τα παιδιά διαλέγουν τυχαία από ένα κουτί με χαρτάκια το όνομα κάποιου συμμαθητή/ τριας και γράφουν ένα θετικό χαρακτηριστικό του χαρακτήρα του παιδιού που τους έτυχε. Στη συνέχεια τα διαβάζουν φωναχτά και εστιάζουμε στα θετικά στοιχεία όλων. (διάρκεια: 2 ώρες)
- Σε όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους “γιορτάζουμε” τα γενέθλια των μελών του τμήματός μας. Τα υπόλοιπα παιδιά κάνουν μια ζωγραφιά ως δώρο στον μαθητή/ τρια που έχει γενέθλια.
- Με στόχο τη διαχείριση θυμού και κατ’ επέκταση την ανάπτυξη ενσυναίσθησης μια πρακτική που εφαρμόστηκε σε όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους είναι το “Φανάρι του θυμού”. Υπενθυμίζουμε κάθε φορά στο παιδί που βιώνει αυτό το συναίσθημα αυτά τα τρία βήματα: Όταν θυμώνεις: Σταμάτα- Σκέψου- Πράξε.