Επιμορφωτική Δράση από την Κίνηση "ΠΡόΤΑΣΗ"
Tην Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2025 πραγματοποιήθηκε στον χώρο του σχολείου μας επιμορφωτική δράση για γονείς κι εκπαιδευτικούς, με τίτλο «Πρόληψη της ανάπτυξης εξαρτητικων σχέσεων με το Διαδίκτυο. Συνεργασία γονέων-εκπαιδευτικών-μαθητων για την ασφαλή χρήση των μέσων κοινωνκής δικτύωσης», με εισηγητή τον Επιστημονικό Υπεύθυνο της Κίνησης ΠΡόΤΑΣΗ κ. Βασίλη Πασσά, Ιατρό – Δρ. Πανεπιστημίου Αθηνών.
Στόχος της δράσης ήταν να ευαισθητοποιηθούν όλοι σε θέματα:
- Ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ γονέων, εκπαιδευτικών και μαθητών με στόχο την πρόληψη εξαρτητικών συμπεριφορών από το Διαδίκτυο και καλλιέργειας υγιούς σχέσης με τα κοινωνικά δίκτυα.
- Καλλιέργειας ψηφιακής υπευθυνότητας και ασφάλειας μέσω της συντονισμένης προσπάθειας σχολείου και οικογένειας για την αποτροπή κινδύνων διαδικτυακού εθισμού.
Αυτό που τονίστηκε ήταν η ανάγκη πρόληψης της υπερβολικής ή παθολογικής χρήσης του Διαδικτύου, ιδιαίτερα από παιδιά και εφήβους, που μπορεί να οδηγήσει σε εξαρτητικές σχέσεις με την τεχνολογία. Για τον λόγο αυτό, απαιτείται συνεργασία μεταξύ των γονέων, των εκπαιδευτικών και των ίδιων των μαθητών.
Η ασφαλής χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι ευθύνη μόνο ενός φορέα —π.χ. του σχολείου— αλλά αποτελεί μια συλλογική προσπάθεια, που περιλαμβάνει την ενημέρωση, την καθοδήγηση και την ουσιαστική επικοινωνία ανάμεσα σε όλους τους εμπλεκόμενους.
Ο στόχος είναι να αναπτυχθούν δεξιότητες και κριτική σκέψη στους μαθητές, ώστε να χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο ως εργαλείο και όχι ως μέσο φυγής ή εξάρτησης.
Ο Επιστημονικός Υπεύθυνος της ΠΡόΤΑΣΗΣ κ.Πασσάς παρουσίασε στην εισαγωγή τον ορισμό του Διαδικτύου και των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης και παρέθεσε επιστημονικές έρευνες (ΕΠΙΨΥ) για την χρήση του Διαδικτύου στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα είναι από τις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά στην προβληματική χρήση των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης στην Ευρώπη.
Παράλληλα αναφέρθηκε στις θετικές επιπτώσεις και των δυνατοτήτων που προσφέρει το διαδίκτυο, ως ένα εργαλείο χρήσιμο και απαραίτητο στη ζωή μας, που ωστόσο μπορεί να καταστεί επικίνδυνο για την σωματική και ψυχική μας υγεία αν ξεπεραστεί το μέτρο στη χρήση του.
Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες λειτουργώντας σε υποομάδες, συζήτησαν και ανέδειξαν τις αιτίες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη εξαρτητικής σχέσης με το Διαδίκτυο, οι οποίες είναι κοινές για όλες τις εξαρτήσεις και συνδέονται με το σύγχρονο τρόπο ζωής.
Στο δεύτερο μέρος οι συμμετέχοντες πρότειναν οι ίδιοι τρόπους που μπορούν μέσα από το ρόλο τους να λειτουργήσουν προληπτικά.
Ιδιαίτερα τονίστηκε ότι η πιο σημαντική ενέργεια πρόληψης με το καλύτερο αποτέλεσμα, είναι το προσωπικό μας παράδειγμα. Τέλος επισημάνθηκε ότι η συνεργασία γονιών - εκπαιδευτικών - μαθητών για την ασφαλή χρήση των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, λειτουργεί προστατευτικά στο διαδικτυακό εκφοβισμό, τη διαδικτυακή αποπλάνηση και τις βλαβερές συνέπειες του Διαδικτύου.