Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

ibby2013gr

Την ημέρα των γενεθλίων του μεγάλου παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, 2 Απριλίου, γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου.

Καθιερώθηκε το 1966 από τη Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (International Board on Books for Young People- IBBY).

Από τότε, κάθε χρόνο, ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα της οργάνωσης αυτής ετοιμάζει ένα μήνυμα και μια αφίσα, που διανέμονται σε όλο τον κόσμο, με σκοπό να τονίσουν την αξία των βιβλίων και της ανάγνωσης, και να ενθαρρύνουν τη διεθνή συνεργασία για την ανάπτυξη και τη διάδοση της παιδικής λογοτεχνίας.

Για το 2013 το μήνυμα έγραψε η πολυβραβευμένη συγγραφέας Pat Mora, που γεννήθηκε στο El Paso του Τέξας και έχει γράψει πολλά βιβλία για παιδιά, τόσο στα αγγλικά όσο και στα ισπανικά. Την αφίσα του 2013 φιλοτέχνησε ο διάσημος Αμερικανός αφηγητής, συγγραφέας, ποιητής, μουσικός και εικονογράφος, αφροαμερικανικής καταγωγής, Ashley Bryan, ο οποίος έχει τιμηθεί με πολλά και σημαντικότατα τοπικά και διεθνή βραβεία.

Τη μετάφραση στα ελληνικά έκανε η διακεκριμένη συγγραφέας Λότη Πέτροβιτς- Ανδρουτσοπούλου, την οποία έιχαμε την τιμή και χαρά να φιλοξενήσουμε φέτος στο σχολείο μας στα πλαίσια της δράσης της φιλαναγνωσίας.

"ΒΙΒΛΙΟΧΑΡΑ" Σ'ΟΛΗ ΤΗ ΓΗ

Pat Mora (HΠΑ)

Διαβάζουμε, εγώ κι εσύ.
Τα γράμματα γίνονται λέξεις
κι οι λέξεις έπειτα, όλες μαζί,
γίνονται βιβλία να διαλέξεις.
Άκου πώς ψιθυρίζουν!
Ποτάμια στις σελίδες κελαρύζουν,
αρκούδες τραγουδούν,
όταν το φεγγάρι αντικρίζουν.
Μπαίνουμε σε κάστρα φοβερά.
Δέντρα σκαρφαλώνουν ως τα σύννεφα.
Γενναία κορίτσια πετούν θαρρετά,
αγόρια ψαρεύουν άστρα λαμπερά.
Εσύ κι εγώ διαβάζουμε μαζί,
«βιβλιοχαρά» σ? όλη τη γη.

Μετάφραση: Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου

ibby2013gr

 Επισκεφθείτε και περιηγηθείτε στο βραβευμένο δικτυακό τόπο του Μικρού Αναγνώστη, για να βρείτε πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες, δραστηριότητες καθώς και διάφορα παιδικά βιβλία και ιστορίες online.

Μία χαρακτηριστική ιστορία που μας δείχνει τα πράγματα από την πλευρά των βιβλίων ακολουθεί παρακάτω:

"Το βιβλίο που δεν ήθελε να διαβαστεί"

Εκτύπωση

Δημοτικό Σχολείο Δεμενίκων

Ζαλόγγου 21, Δεμένικα
Πάτρα 263 32

2610 520676
2610 520732
maildim-demen.ach.sch.gr